ACSARAY - De moeder en broer van de in Turkije vermoorde -jarige Zarife uit Almelo zullen dinsdag niet getuigen voor de rechtbank in Acsaray (Turkije). De rechtbank die zich over de moord van het meisje buigt, had eerder aangegeven hen dinsdag wel als getuigen te willen ondervragen.

De vader van Zarife schoot zijn 18-jarige dochter op 12 augustus in Turkije dood. De man die zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit heeft, beroofde haar met een jachtgeweer van het leven. Vader en dochter hadden al lange tijd ruzie over de traditionele opvoeding van het slachtoffer.

Schandelijk

Het gezin waarin het drama plaatsvond, woont in Almelo. De vader van Zarife, Ozkan G. (Gokkaya), vond dat het gedrag van zijn dochter schandelijk voor zijn familie was. Hij zal dinsdag wel bij zijn eigen proces aanwezig zijn.

De gemoederen liepen eerder dit jaar al zo hoog op, dat Zarife naar een blijf-van-mijn-lijf-huis vluchtte. Eind juni leken de verhoudingen weer iets normaler te worden. Zarife ging namelijk met haar vader mee op vakantie naar Turkije. Daar werd ze vermoedelijk het slachtoffer van eerwraak. De politie heeft haar vader na het misdrijf in Turkije aangehouden.

Dossier politie

De politie in Almelo was al geruime tijd op de hoogte van de spanningen binnen het gezin. Er lag een aanzienlijk dossier over de problemen.

Het Openbaar Ministerie in Turkije is van plan een levenslange gevangenisstraf tegen G. te eisen. Dat meldde minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie in september aan de Tweede Kamer.

De Turkse rechters lieten tijdens de vorige behandeling van deze zaak op 11 november weten, dat uit het psychologische en psychiatrische onderzoek naar G. blijkt dat hij depressief is. In het rapport hierover benadrukken de onderzoekers dat die depressiviteit pas na het misdrijf is ontstaan. Daarom zal het voor de advocaat van G. lastig worden om dit als verzachtende omstandigheid voor het plegen van de moord aan te voeren.

De moord op Zarife kreeg veel aandacht in Nederland. Het misdrijf en de achtergronden ervan werden zelfs in de Tweede Kamer besproken.