Rechter: IBG mag studenten niet strenger controleren

GRONINGEN - De Informatie Beheer Groep (IBG), de instantie die studiebeurzen verstrekt, mag de strenge controles op de woonsituatie van studenten niet langer uitvoeren. Dit bleek maandag uit een vonnis van de voorzieningenrechter voor de rechtbank in Groningen.

Studentenvakbond LSVb had de IBG vorige maand voor de rechter gedaagd. De LSVb wilde dat de rechter extra controles op 25.000 studenten zou verbieden. Die kunnen volgens de rechter inderdaad niet door de beugel, omdat ze zonder adequate vooraankondiging zijn begonnen en studenten bovendien met terugwerkende kracht worden aangepakt. De voorzieningenrechter stelde daarmee de studenten in het gelijk.

De rechter beveelt de IBG binnen twee weken aan studenten van wie de inschrijving niet overeenkomt met het door hen opgegeven adres schriftelijk te melden dat aan de eerder verstuurde brieven 'controle woonsituatie' geen rechtsgevolgen worden verbonden, aldus het vonnis.

De IBG beraadt zich op het vonnis, aldus een woordvoerder maandagmiddag. Hij wilde er nog niet verder op ingaan. De LSVb reageerde verheugd. "We zijn blij dat vele studenten nu uit de zorgen zijn".

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie