AMSTERDAM - De zes hogescholen die hebben gefraudeerd met het aantal studenten, blijken veel meer spookstudenten te hebben gehad dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens de Volkskrant gaat het om zeker 2400 studenten. Eerder ging het ministerie van Onderwijs uit van 1200 studenten waarvoor ten onrechte een rijksbijdrage is betaald.

Minister Hermans zou dit donderdag tijdens een gesloten debat gezegd hebben.Accountants van het ministerie van Onderwijs hebben het aantal spookstudenten onderzocht omdat de HBO-raad onlangs toegaf dat zes van de vijftig hogescholen heeft gefraudeerd met bijdragen van de overheid.

Het zou gaan om Belgische studenten waarvan de namen door het Bredase bureau O&O geleverd zouden zijn aan zes hogescholen in Amsterdam, Utrecht, Alkmaar, Brabant, de Hanzehogescholen in Groningen en Saxion (Enschede/Deventer).

De Belgische studenten zijn ooit door O&O ingeschreven voor een cursus aan een Nederlandse hogeschool.Als er inderdaad 2400 spookstudenten zijn opgegeven, zou het rijk ten onrechte 11 miljoen euro per jaar teveel hebben betaald. Minister Hermans verwacht dat het onderzoek eind van de maand afgerond is.

/NIEUWSHBO-raad: tien procent hogescholen zat fout