AMSTERDAM - Hoewel prins Willem-Alexander de naam van zijn kind pas dinsdagochtend wereldkundig wil maken, lijkt de naam van het prinsesje al te zijn uitgelekt. Dankzij een controle van zogeheten IP-adressen op de officiële site van het koninklijk huis komt de naam Catharina Amalia bovendrijven.

Als je het IP-adres voor de site www.koninklijkhuis.nl opvraagt krijg je een bepaald IP-adres (193.78.30.30). Vervolgens vraag je op voor welke sites dit IP-adres nog meer wordt gebruikt, dan verschijnt een interessante lijst van namen.

De sites www.catharina-amalia.nl/ en www.prinsescatharina-amalia.nl/ staan sinds 7 december geregistreerd op naam van de Stichting Sigillis Regiis Praesidio. Deze stichting is in het leven geroepen om de Oranjes te beschermen tegen commerciële uitbuiting. In 2002 registreerde Sigillis Regiis Praesidio de naam Eloise, de dochter van Constantijn en Laurentien.

De geregistreerde sites van de jongste Oranje-telg linken door naar een pagina op de site van het koninklijk huis. De sites kunnen momenteel moeilijk oproepbaar zijn of foutmeldingen geven. De RVD heeft maandagmiddag de registratie van de domeinen bevestigd.

Stamboom

De naam Amalia duikt een aantal maal op in de stamboom van het geslacht Oranje-Nassau. De beroemste is de vrouw van Frederik Hendrik (1584- 1647): Amalia van Solms (1602 - 1675). De meest recente is Amalia van Sachsen-Weimar (1830-1872). Zij was de eerste vrouw van prins Hendrik (1820-1879). Prins Hendrik is de oom van koningin Wilhelmina. De andere afgeleide is Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726). Zij was de moeder van Johan Willem Friso (1687-1711).

Catharina Amalia

Wie heel diep in de stamboom van de Oranjes duikt komt ook een keer de combinatie Catharina Amalia tegen. De achter-achterkleinzoon van Willem van Oranje, Philipp van Hesse-Philippsthal, trouwde Catharina Amalia van Solms-Laubach. Zij was op haar beurt familie van Willem van Oranje. Niet echt verwonderlijk omdat een groot deel van de Europese adel familie van elkaar was.