Nederland hangt vlag uit na geboorte prinses

DEN HAAG - In heel Nederland is met grote vreugde gereageerd op de geboorte van de nieuwe prinses. Kranten pakten maandag breed uit met het nieuws over de geboorte van de dochter van prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander. Ook de Oranjeverenigingen laten zich niet onbetuigd.

Het prinsesje werd zondag aan het eind van de middag geboren in het Haagse ziekenhuis Bronovo. Het is nog niet bekend hoe ze gaat heten; de jonge ouders zijn daar nog niet uit. Het kindje verkeert in blakende gezondheid en kon enkele uren na de bevalling al naar huis.

Miljoenen Nederlanders zaten zondag aan de televisie gekluisterd nadat het nieuws over de nieuwe toekomstige troonopvolger was bekendgemaakt. De eerste live-opnamen van het prinsesje waren 's avonds om half tien te zien, toen kroonprins Willem-Alexander zijn dochter aan de massaal verzamelde pers liet zien.

Maandag waren de Nederlandse kranten aan de beurt. Ze besteedden meerdere pagina's aan het nieuws over de geboorte van de prinses. Het Algemeen Dagblad ruimde de complete voorpagina in voor een portret van de nieuwe oranjetelg en de Haagsche Courant kwam zelfs met een extra editie.

Felicitaties

Het bedrijfsleven pikte zoals verwacht ook een graantje mee. Diverse ondernemingen plaatsen paginagrote advertenties waarin felicitaties de boventoon voerden. Albert Heijn trakteert al zijn klanten maandag op beschuit met muisjes. Beschuitfabrikant Bolletje en muisjesproducent De Ruyter kwamen zondag al in actie. Op verschillende plaatsen deelden promotieteams beschuit met muisjes uit, onder meer bij het Bronovo-ziekenhuis. Maandag bezoeken ze in heel Nederland basisscholen.

De Bond van Oranjeverenigingen in Nederland zei verrast te zijn door de snelle geboorte van het kind van Máxima en Willem-Alexander. "Toch zijn we klaar voor de feestelijkheden", zei een bestuurslid van de bond.

Toekomst

Het nieuws over de geboorte van de prinses betekent dat Nederland in de verre toekomst weer een koningin krijgt. Zodra koningin Beatrix afstand doet van de troon, wordt die eerst bestegen door Willem-Alexander, die dan de naam koning Willem IV zal dragen. Als hij ermee ophoudt, is zijn dochter aan de beurt.

Bij het Bronovoziekenhuis hadden zich zondag honderden mensen verzameld toen duidelijk was geworden dat de bevalling niet lang meer op zich zou laten wachten. Prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander waren er aan het begin van de dag naartoe gegaan nadat de vliezen waren gebroken.

Het nieuwe prinsesje is langs natuurlijke weg ter wereld gekomen en problemen hebben zich daarbij niet voorgedaan. Wel moest de prinses in de weken voor de bevalling rust houden in verband met een complicatie, die volgens gynaecoloog Smeets wel vaker voorkomt. Bijzonderheden daarover werden niet bekendgemaakt.

Beatrix

Even na vijven werd koningin Beatrix bij het ziekenhuis voorgereden en korte tijd later werd bekendgemaakt dat de geboorte een feit was. Tot vreugde van de aanwezigen voor het ziekenhuis liet Willem-Alexander zich heel even voor het raam zien. Hij zwaaide naar de toeschouwers en maakte een overwinningsgebaar.

De prins en zijn echtgenote ontvingen na de geboorte van hun dochtertje uit heel het land felicitaties. De reacties uit de politiek, de kerken en het volk waren over het algemeen enthousiast. De enige dissonant kwam van het Nieuw Republikeins Genootschap, die vreest dat het meisje "een verschrikkelijk leven van grote nutteloosheid te wachten staat".

Komrij

Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij schrijft een gedicht ter ere van de geboorte van het dochtertje van prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander. Het NRC Handelsblad plaatst de poëtische bijdrage maandagmiddag op een prominente plaats in de krant, hoogstwaarschijnlijk de voorpagina.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie