Hoofdverdachte '17 November' schuldig bevonden

ATHENE - Een rechtbank in Athene heeft de hoofdverdachte in de zaak tegen de Griekse marxistische groepering '17 November' maandag schuldig verklaard aan lidmaatschap van die groep en het aanzetten tot alle acties daarvan sinds 1983.

De Griekse regering heeft de bende vorig najaar ontmanteld, nadat binnen enkele maanden zowel de leiding als de meeste leden waren opgepakt. De zich revolutionair links noemende groep wordt verantwoordelijk gehouden voor 23 politieke moorden tussen 1975 en . De naam verwijst naar 17 november 1973, toen een studentenopstand door het toenmalige militaire regime in Griekenland bloedig werd neergeslagen.

De 59-jarige hoofdverdachte Alexandros Giotopoulos heeft steeds verklaard niets met de organisatie te maken te hebben. In de aanklacht tegen hem staan 963 beschuldigingen. Hij kan negentien keer levenslang krijgen.

In totaal staan negentien vermeende leden van '17 November' terecht, onder wie één vrouw. De rechtbank moet honderden aanklachten tegen hen doornemen. Volgens de Britse omroep BBC worden de vonnissen pas over enkele dagen verwacht. Die moeten er binnen anderhalf jaar na de arrestatie van de verdachten zijn, in dit geval in januari.

Tip de redactie