Chinese premier brengt driedaags bezoek aan VS

NEW YORK - De Chinese premier Wen Jiabao is zondagavond aangekomen in New York voor officieel bezoek van drie dagen aan de Verenigde Staten. Na zijn Amerikaanse trip zal Wen doorreizen naar Canada, Mexico en Ethiopië.

De Amerikaanse president Bush zal zijn Chinese gast dinsdag ontvangen op het Witte Huis. Op de agenda staan onder meer gesprekken over de wederzijdse handelsbetrekkingen, Noord-Korea en Taiwan.

De VS zijn in een lastig parket gebracht door een omstreden referendumwet van de Taiwanese president Chen Shui-bian, die onlangs door het Taiwanese parlement werd aangenomen. Wen veroordeelde deze wet zondagavond opnieuw scherp.

Chen wil in maart een referendum houden om van China te eisen dat het zijn ballistische raketten die op het eiland zijn gericht weghaalt en belooft geen geweld te gebruiken. Eerder had hij ook het plan een referendum te houden over onafhankelijkheid. Pas na zware Amerikaanse druk zag hij hier vanaf.

Taiwan

China beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en heeft opnieuw gedreigd gewapend in te grijpen als Chen zijn plannen doorzet. De VS nemen al jaren een middenpositie waarbij ze Taiwan van onafhankelijkheid en China van geweld proberen af te houden.

Tip de redactie