AMSTERDAM - De piloten van United Airlines, vlucht 855, werden donderdagmiddag opgeschrikt door een passagier die probeerde de cockpit binnen te dringen. Het vliegtuig was op weg van Miami naar Argentinië toen de man, die geestelijk in de war leek, zijn poging deed.

De passagier, een Uruguayaan, stond enkele uren na de start op en begon op de deur van de cockpit te bonken. Hij eiste een gesprek met de bemanning. Toen de deur het dreigde te begeven, ontstond een worsteling tussen de bemanningsleden en de boze passagier. De copiloot maakte daar met een flinke klap een einde aan.

Een passagier van het toestel verklaarde tegenover omroepbedrijf CNN dat de copiloot de man neersloeg met een bijl. Bewusteloos werd hij teruggesleept naar zijn stoel en stevig vastgebonden. De piloot waarschuwde de luchthaven Ezeiza in Buenos Aires, zodat de luchthavenpolitie bij aankomst klaarstond om de indringer mee te nemen.

Volgens de Argentijnse lokale media kwam de passagier uit Uruguay. Hij is verder nog niet geïdentificeerd. Over de motieven van de Uruguayaan is niets bekend. Ook is nog niet bekend gemaakt of hij een wapen droeg.