Man doodgeschoten op Dam in Amsterdam

AMSTERDAM - Midden op de Dam in Amsterdam is zaterdagmiddag een 33-jarige Bulgaarse man doodgeschoten. Een vrouw die naast hem liep, werd ook beschoten. Zij is met ten minste één schotwond naar een ziekenhuis overgebracht, zei een woordvoerster van de politie. Ook de vrouw heeft de Bulgaarse nationaliteit.

Kort na de schietpartij arresteerde de politie een man in een café op de Ceintuurbaan. Het is nog niet zeker of het om de dader gaat. De politie hield de man aan op basis van verklaringen van getuigen. Een man zou de schutter tot de plaats van zijn aanhouding zijn gevolgd.

Gericht geschoten

De man en vrouw liepen even na 15.30 uur voor het Amsterdam Diamond Center, vlakbij het Nationaal Monument op de Dam. Op dat moment kwam een man aanlopen die vervolgens meerdere keren gericht op het duo schoot. Het mannelijke slachtoffer overleed vrijwel meteen aan zijn verwondingen.

Een politiewoordvoerster meldde aanvankelijk dat de slachtoffers vermoedelijk Russen waren, later bleek het te gaan om Bulgaren. Ze verbleven in Amsterdam in een hotel. De woordvoerster kon niet zeggen of er sprake was van een criminele afrekening.

Vuurwapen

De schutter vluchtte te voet richting Damstraat. Getuigen die achter hem aanliepen, zagen hem iets in de gracht van Oudezijds Voorburgwal gooien. Duikers van de brandweer hebben daar inderdaad een vuurwapen gevonden. Onderzoek moet nog uitwijzen of het om het moordwapen gaat.

Wat de relatie tussen de twee slachtoffers is, kon de woordvoerster nog niet zeggen. De politie zette direct na het incident een groot deel van de Dam af. Het stoffelijk overschot lag uren voor het publiek duidelijk zichtbaar op de plek des onheils.

Getuigen

Het lijk was afgedekt met een deken, zijn benen staken eronder uit. Veel mensen waren getuige van de schietpartij. Op zaterdagmiddag is de Dam doorgaans vol met winkelend publiek en toeristen. De politie heeft veel getuigen naar een politiebureau meegenomen om hun verhaal te horen.
Tip de redactie