Russen naar de stembus voor een nieuw parlement

MOSKOU - In Rusland worden zondag verkiezingen voor een nieuw parlement gehouden. In het uiterste oosten van het land gaan de stembureaus volgens Nederlandse tijd zaterdag om 21.00 uur open. Ongeveer 107 miljoen kiezers hebben een oproep gekregen om hun stem uit te brengen.

De verkiezingen worden overschaduwd door de bomaanslag op een trein in het zuiden van het land, die vrijdag aan zeker 41 mensen het leven kostte. De autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen rond de stembusgang opgeschroefd. Ongeveer 240.000 politieagenten moeten over de circa 94.000 stemlokalen waken.

Grootste winnaar

Waarnemers verwachten niet dat de aanslag enige invloed heeft op de verwachte uitkomst van de verkiezingen. Het staat vrijwel vast dat 'Verenigd Rusland' als grootste winnaar uit de bus zal komen.

De partij bestaat voor een belangrijk deel uit regeringsfunctionarissen en heeft steun aan president Poetin als belangrijkste programmapunt. Verenigd Rusland lijkt zich ten doel te hebben gesteld om, samen met sympathiserende 'onafhankelijke' afgevaardigden, tweederde van de zetels in de Doema binnen te slepen. Op die manier kan de 'partij van de macht' gemakkelijk wetswijzigingen doorvoeren, inclusief wijzigingen in de grondwet.

De Communisten

De Communisten zullen bij de kiesgang naar verwachting als tweede uit de bus komen. Twee liberale partijen, de SPS en Jabloko, maken goede kans om net over de kiesdrempel van 5 procent te komen. Ook de LDPR van 'pias-politicus' Zjirinovski kan volgens peilingen rekenen op een krappe 5 procent van de stemmen.

De andere achttien partijen en blokken die zich voor de verkiezingen hebben ingeschreven, maken vrijwel geen kans om als fractie in de Doema te komen. Maar enkele tientallen afgevaardigden van onder meer de Agrariƫrs en verscheidene nationalistische partijen zullen waarschijnlijk wel zetels in het parlement winnen via directe verkiezingen. De helft van de 450 zetels in de Doema wordt gekozen via het districtenstelsel, de andere helft via partijlijsten. De Russische kiezer moet zondag dan ook twee keer een stem uitbrengen.

Tip de redactie