GRONINGEN - Voor de rechtbank in Groningen is donderdag tegen de 33-jarige W.K. de V. uit Groningen wegens ontucht een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist. Daarnaast moet de man volgens de officier binnen een proeftijd van drie jaar een behandeling voor pedoseksuelen ondergaan en onder toezicht van de reclassering blijven.

Officier T. Wiersma acht bewezen dat de man zich in een periode van zes jaar aan tenminste elf kinderen seksueel vergreep. De slachtoffers waren meisjes van rond de drie jaar die waren ondergebracht op de crèche Doremi waar De V. als groepsleider werkte.

De man heeft in acht zaken volledig bekend en noemt eenzaamheid als zijn voornaamste drijfveer. Hij dacht dat nooit iemand van hem zou kunnen houden en ziet zijn daden als een soort vervanging.

Anderhalf jaar

De aanhouding van De V. op 9 juli vorig jaar zorgde voor grote commotie. Zijn collega's hebben nooit iets van de pedofiele activiteiten van de man gemerkt. Die speelden zich af in afzonderlijke ruimten van de crèche waar hij zich met een smoesje met de kinderen, de jongste was anderhalf jaar, terugtrok. In een enkel geval speelde het misbruik zich ook bij hun thuis af waar De V. zich als oppas had aangeboden.

De officier van justitie acht zowel ontucht als verkrachting bewezen. Gedragsdeskundigen beschrijven de verdachte als een onzekere man met een lage intelligentie. Volgens een deskundige is hij licht ontoerekeningsvatbaar.

Op lange termijn bestaat er kans op herhaling. De V. zelf sluit herhaling uit nu hij enkele dagen voor zijn aanhouding een vriendin heeft gevonden, maar is bereid een behandeling te ondergaan.

Vrijspraak

Zijn advocate P. Marie pleitte voor vrijspraak, omdat zijn aanhouding niet rechtmatig zou zijn. Die aanhouding volgde op de aangifte in drie zaken die hij heeft ontkend en die in haar ogen niet bewezen kunnen worden.

De V. werkte tien jaar bij Doremi, aanvankelijk als vrijwilliger en invalskracht en sinds 1994 als vaste medewerker. In 1999 werd hij ontslagen als invalkracht bij een basisschool en als vrijwilliger in het buurtwerk na een vermoeden van misbruik van een kind. De ouders van het slachtoffer zagen in het belang van hun kind af van aangifte.

De rechtbank doet op 21 februari uitspraak.

/NIEUWSPeuterleider verdacht van ontucht met tien kleutersVerdachte peuterleider bekent negen zaken