Man en vrouw neergeschoten op Dam in Amsterdam

AMSTERDAM - Midden op de Dam in Amsterdam is zaterdagmiddag een nog onbekende man doodgeschoten. Een vrouw die naast hem liep, werd ook beschoten. Ze is gewond naar het ziekenhuis overgebracht, zei een woordvoerster van de politie.

Kort na de schietpartij arresteerde de politie een man op de Ceintuurbaan. Het is nog niet zeker of het om de dader gaat. De politie hield de man aan op basis van verklaringen van getuigen.

De man en vrouw liepen rond 15.30 uur voor het Amsterdam Diamont Center, vlakbij het monument op de Dam. Op dat moment kwam er een man aanlopen die vervolgens meerdere keren gericht op het duo schoot. Het mannelijke slachtoffer overleed vrijwel onmiddellijk aan zijn verwondingen.

De slachtoffers hebben mogelijk de Russische nationaliteit. De woordvoerster kon niet zeggen of er sprake is van een criminele afrekening.

De schutter vluchtte te voet. Getuigen die achter hem zijn aangelopen, hebben gezien dat hij iets in de gracht aan de Oudezijds Voorburgwal gooide. Mogelijk gaat het om het vuurwapen. Duikers van de brandweer zijn het water ingegaan om te zoeken.

Wat de relatie tussen de twee slachtoffers is, kon de woordvoerder nog niet zeggen. De politie heeft een groot deel van de Dam afgezet. Het stoffelijk overschot ligt nog op de plek des onheils, afgedekt door een laken.

Tip de redactie