China eindelijk klaar voor Miss World-verkiezing

SANYA - Dit jaar trok China officieel een verbod in op schoonheidswedstrijden. Zaterdag is het land gastheer van de Miss World-verkiezing. China heeft enorme bedragen aan de organisatie gespendeerd en hoopt dat twee miljard mensen de wedstrijd bekijken.

Vorig jaar verliep de uitverkiezing omstreden. De wedstrijd stond gepland in Nigeria, maar daar braken rond de Miss-verkiezing bloedige, religieuze rellen uit. Ruim tweehonderd mensen kwamen om toen boze moslims christenen aanvielen, na een krantencolumn waarin een journaliste scheef dat de profeet Mohammed de show wel zou weten te waarderen. De kandidaten werden naar Londen overgebracht, alwaar Miss Turkije, de in Nederland wonende Azra Akin, werd gekozen tot Miss World 2002.

Sanne de Regt

Dit jaar vindt de wedstrijd plaats op het tropische eiland Hainan, met een recordaantal deelneemsters uit 106 landen. Voor Nederland komt de 21-jarige Sanne de Regt uit Goes uit. “Het is ongelooflijk. Ik ging er totaal niet van uit”, zei ze destijds na de Nederlandse finale. De Regt werkt twintig uur per week bij een parfumerie en is ook freelance visagiste. Haar hobby's zijn onder meer sport, vrienden, gezelligheid en familie.

De kandidates hebben de afgelopen dagen geparadeerd en geposeerd in en rond de stad Sanya, die al meer dan 30 miljoen dollar uitgaf aan het verfraaien van het stadsbeeld, een splinternieuw verblijf voor de vrouwen en een nagelnieuw theater. De toeters en bellen zijn nieuw voor China. Na de Communistische Revolutie in 1949 verboden de autoriteiten elke vorm van schoonheidswedstrijd, omdat die een toonbeeld van exploitatie en ‘bourgoisie’ zou zijn.

Verbod officieel ingetrokken

Maar de laatste jaren zijn ook steeds meer Chinezen bezig met het uiterlijk, door de economische groei en steeds vrijere sociale normen en waarden. Grote winkelcentra organiseren modeshows en veel etalages tonen kleding van westerse ontwerpers. Nu het verbod ook officieel is ingetrokken, kan China dit weekeinde voor het eerst een Miss World kronen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie