Laatste blik op de Nachtwacht voor verhuizing

AMSTERDAM - Binnenkort verhuist Neerlands beroemdste schilderij de Nachtwacht van Rembrandt. Een militaire operatie, reeds uitgebreid geoefend door speciaal opgeleide mensen. Dit weekend is het meesterwerk nog een keer te zien op zijn oude stek in het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor deze gelegenheid is het museum dit weekend gratis toegankelijk.

Het Rijksmuseum wordt de komende jaren grondig verbouwd. Hiervoor gaat het museum vierenhalf jaar dicht. Alle topstukken uit de 17e eeuwse collectie blijven wel te zien. Ze verhuizen daarvoor van het hoofdgebouw naar de nieuw ingerichte Philipsvleugel. De tentoonstelling ‘Rijksmuseum, De Meesterwerken’ opent op 20 december.

Daarvoor moet de Nachtwacht dus verhuizen. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend. "Ergens tussen 10 en 18 december'', schat een woordvoerder van het Rijksmuseum. De datum is mede afhankelijk van het weer.

Zoals gezegd is het museum dit weekend gratis toegankelijk. En dat is niet alles. Het publiek wordt rondgeleid door bekende Nederlanders. Misdaadauteur Thomas Ross, tekenaar Peter van Straaten en society-watcher Gert-Jan Dröge nemen dit onder meer voor hun rekening. Zingend worden rondgeleid kan ook. De museumwinkel houdt een grote uitverkoop.

Zaterdag was het al druk bij het museum, maar ‘leuk druk’, aldus de museumwoordvoerder. Bezoekerscijfers kunnen nog niet worden gegeven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie