‘Palestijnse radicalen bereid tot wapenstilstand’

GAZA - Palestijnse terroristische organisaties zijn bereid een staakt-het-vuren af te kondigen, maar uitsluitend als Israël aan een lange reeks voorwaarden voldoet. Dit melden bronnen rond de onderhandelingen tussen de Palestijnse autoriteiten en de radicale organisaties. De gesprekken vonden de afgelopen dagen plaats in Caïro. Zaterdag was daar ook de Palestijnse premier Qurei bij aanwezig.

Israël moet alle troepen uit de Palestijnse gebieden terugtrekken die daar sinds het begin van de tweede intifada in zijn gelegerd en eveneens een halt toe roepen aan het doden van leden van Palestijnse radicale groepen. Daarnaast moet Jeruzalem alle Palestijnse gevangenen vrijlaten, ophouden met de constructie van de zogenoemde veiligheidsmuur rond de Westelijke Jordaanoever en geen uitbreiding van nederzettingen meer toestaan.

De veelheid aan eisen maakt het onwaarschijnlijk dat er inderdaad een wapenstilstand zal worden afgekondigd. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaf de Islamitische Jihad een verklaring uit waarin de groep zei dat een staakt-het-vuren “onaanvaardbaar is”. De radicale beweging beloofde juist nieuwe aanslagen als reactie op recente Israëlische militaire operaties tegen militante Palestijnen in Ramallah en Jenin.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie