Strafzaak Decembermoorden begint volgend jaar

RIJSWIJK - De strafzaak over de Decembermoorden in Suriname, komende maandag 21 jaar geleden, zal in 2004 voor de rechter worden gebracht. Dit heeft de Surinaamse minister van Justitie Siegfried Gilds gezegd in een interview met NRC Handelsblad dat zaterdag is verschenen.

Gilds zegt dat het vooronderzoek bijna is afgerond en dat het politieteam nog op de laatste gegevens wacht van het Nederlands Forensisch Instituut. “Daarna gaat de zaak naar het OM en dan verwacht ik de zitting in 2004”, aldus Gilds. Hij beloofde dat het proces in ieder geval “tijdens de regeerperiode van dit kabinet”, die in 2005 eindigt, begint.

De minister geeft toe dat de zaak lang heeft geduurd, maar zegt dat dit is te verklaren doordat er ‘grondig onderzoek’ moest worden verricht naar een ‘zaak die erg gevoelig ligt in deze samenleving’. Daarnaast “moesten er dingen gebeuren die men nog maar enkele jaren geleden voor onmogelijk hield, zoals het ondervragen van Bouterse over deze zaak”.

In december 1981 werden vijftien critici van het toenmalige bewind van legerleider Bouterse vermoord. Desi Bouterse, nu voorzitter van de Nationale Democratische Partij NDP, wordt beschouwd als hoofdverdachte.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie