Zakenman eist miljard van Kremlin

LONDEN - De Russische oligarch Boris Berezovski eist een miljard dollar (800 miljoen euro) schadevergoeding van de Russische regering voor de inbeslagneming van zijn bezittingen in de media, mijnbouw en olie-industrie. Dat meldde de Financial Times zaterdag.

De Rus kreeg eerder dit jaar politiek asiel in Groot-Brittannië, zeer tegen de zin van het Kremlin. Berezovski heeft volgens de zakenkrant zijn raadsheren opdracht gegeven de zaak aanhangig te maken bij het Britse Hoge Hof en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Berezovski wil de zaak niet later dan februari onder de rechter hebben. Hij zegt in de krant te zijn gedwongen delen van de zenders ORT en TV6 en oliemaatschappij Sibneft te verkopen na kritiek op president Poetin. Aanvankelijk steunde hij Poetin.

De 57-jarige miljardair verblijft sinds 2001 in Groot-Brittannië. Hij wordt in Rusland gezocht wegens onder meer fraude. Moskou heeft bij Londen meermaals op zijn uitlevering aangedrongen. Berezovski heeft het Kremlin er verscheidene malen van beschuldigd hem te willen vermoorden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie