Onverwachts bezoek Rumsfeld aan oliestad Kirkuk

KIRKUK - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft zaterdagochtend onverwachts een bezoek gebracht aan de stad Kirkuk in het noorden van Irak. De bewindsman was eerder deze week in Afghanistan en Georgië. Het is zijn derde trip naar Irak dit jaar.

Rumsfeld arriveerde met een militair transporttoestel in de oliestad. Hij kwam uit de Georgische hoofdstad Tbilisi. Op de luchthaven van Kirkuk begroette generaal-majoor Ray Odierno, de commandant van de 4e infanteriedivisie, de minister. De komst van Rumsfeld was geheim gehouden uit veiligheidsoverwegingen.

Ontbijt met militairen

Op het vliegveld in Kirkuk deelde hij een ontbijt met Amerikaanse militairen en sprak daarna met verscheidene Iraakse politieke leiders in het gebied. Rumsfeld had onder meer een ontmoeting met de burgemeester van Kirkuk en de provinciale gouverneur.

Bagdad

Later op zaterdag reisde de Amerikaanse minister per helikopter naar Bagdad. Hij landde op een Amerikaanse militaire basis waar Iraakse politieagenten een training krijgen. In Bagdad zal Rusmfeld onder meer praten met de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, en het hoofd van de door Amerikanen ingestelde Iraakse regeringsraad.
Tip de redactie