Powell ontmoet opstellers Akkoord van Genève

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft vrijdag de opstellers ontmoet van het zogeheten Akkoord van Genève, het onofficiële vredesplan voor het Midden-Oosten. Powell negeerde met deze ontmoeting grote bezwaren van Israël, dat het akkoord afwijst.

Powell heeft benadrukt dat, ondanks zijn ontmoeting met de Israëlische ex-minister van Justitie Yossi Beilin en de Palestijnse ex-minister van Informatie Yasser Abed Rabbo, de Verenigde Staten vasthouden aan hun 'routekaart' voor vrede in het Midden-Oosten. Bij het overleg achter gesloten deuren waren ook de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten William Burns en Elliott Abrams van de Nationale Veiligheidsraad van de VS.

Washington heeft geprobeerd Israël ervan te overtuigen dat de ontmoeting niet bedoeld is als belediging. President George Bush had donderdag gezegd dat het Genève-plan alleen "productief'' kan zijn als het de principes van de 'routekaart' volgt. "Wij waarderen mensen die over vrede praten; we willen alleen zeker weten dat de mensen begrijpen dat de principes voor vrede duidelijk zijn'', aldus Bush.

Beilin en Rabbo zeiden na afloop van de bespreking in Washington dat ze daardoor waren aangemoedigd. Zij zeiden te geloven dat Powell hun inspanningen als een aanvulling ziet op de mede door de VS opgestelde 'routekaart'.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie