Top GroenLinks neemt afstand van eigen jongerentak

DEN HAAG - De GroenLinks-top heeft in harde bewoordingen afstand genomen van de eigen jongerenorganisatie Dwars. De voorman van die club, R. den Dool, brak vrijdag in NRC Handelsblad een lans voor gewelddadig dierenactivisme.

"Dat bevalt mij voor geen meter. Voor GroenLinks zijn wetsovertredingen nooit een politiek legitiem middel'', aldus partijvoorzitter H. Meijer in een schriftelijke verklaring. Ook waarnemend fractievoorzitter Vos distantieert zich van Den Dool. "We zijn tegen elke vormen van radicaal dierenactivisme'', stelt het Tweede-Kamerlid.

Meijer heeft het bestuur van Dwars inmiddels op het matje geroepen. Hij zal de discussie aangaan, maar die kan maar één uitkomst hebben. "Het gebruik van geweld voor politieke doeleinden is in onze partij onacceptabel.''

Den Dool zei in NRC Handelsblad "achter de inhoud van radicale acties'' te staan. "Nertsen bevrijden of een vrachtwagen met nertsenhuiden in brand steken vind ik in principe goede acties.'' Volgens Den Dool geeft "een summier gedeelte van onze achterban steun aan deze acties, of voert ze soms zelfs mede uit.'' Volgens een woordvoerder van Dwars sprak Den Dool op persoonlijke titel. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Tip de redactie