Imams: Mannen moeten meehelpen in het huishouden

AMSTERDAM - De imams van de sociaal-religieuze beweging Milli Görüs hebben hun mannelijke gehoor vrijdag opgeroepen te delen in de huishoudelijke taken. In de 23 moskeeën van Milli Görüs in Nederland klonk een pleidooi voor een "islamitisch gezinsmodel" waarin mannen en vrouwen volledig gelijkwaardig zijn.

De boodschap was volgens Milli Görüs vooral gericht op moslimmannen van de eerste generatie. Mannen moeten zich spiegelen aan de profeet Mohammed, die zijn echtgenotes hielp in het huishouden en zelf de was deed en zijn kleren naaide, aldus de imams in hun preek.

"Daarom is het binnen een gezin waar ook de vrouw kostwinner is, niet rechtvaardig om van haar te verwachten dat ze na het werk nog eens alle huishoudelijke taken doet", aldus de imams. "Of wanneer de meisjes huiswerk voor school moeten maken, hun broers niets in het huishouden hoeven te doen. Een rechtvaardige taakverdeling leren kinderen in de opvoeding en in het voorbeeld dat hun ouders geven."

De preek wijst elk gevoel van mannelijke superioriteit af. De komst van de islam in de 7e eeuw bracht volgens de imams in de toenmalige Arabische samenleving een revolutie teweeg door de verkondiging van gelijke rechten en verantwoordelijkheden voor man en vrouw.

Koranverzen en overleveringen die de man lijken te bevoordelen, zijn tijdgebonden, klonk het in de moskeeën. "Tegenwoordig is het vanuit ons geloof ondenkbaar dat er verschil zou bestaan tussen de rechten van de man en die van de vrouw."

Milli Görüs sluit met de boodschap aan bij het project Mannen in de hoofdrol van het ministerie van Sociale Zaken. Dat wil mannen ertoe bewegen meer huishoudelijke en zorgtaken op zich te nemen. De beweging van Turkse moslims organiseert op 14 december in de Ayasofya Moskee in Amsterdam tevens een debat over de taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Ook daar is de eerste generatie moslims de doelgroep.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie