'XTC minder populair'

LONDEN - Het Britse onderzoeksinstituut British Crime Survey (BCS) heeft berekend dat het gebruik van de drug XTC in Engeland en Wales sterk terugloopt.

Het dagblad The Independent berichtte vrijdag dat in een jaar tijd het gebruik van XTC bij 16- tot 24-jarigen met 20 procent is afgenomen ten opzichte van 2002. Ook ouderen gebruiken minder van deze 'dansdrugs'.

Een van de oorzaken kan zijn dat de muziek en de muziekfestijnen die bij dit type verdovende middelen horen, uit de mode raken. Muziek van 'live' optredende rockbands is in opmars en het langdurig afspelen van de 'XTC-ritmes' is op zijn retour. De Britse onderzoekers ontwaren overigens geen terugval van het gebruik van verdovende middelen in het algemeen.

Niet alle deskundigen of betrokkenen zijn het eens met de analyses van het onderzoek. Het staat volgens een zegsman van een hulporganisatie immers vast dat er meer verdovende middelen worden gebruikt. Waarschijnlijk onttrekt de consumptie van XTC zich enkel aan het oog van de onderzoeker omdat er minder dansfestijnen zijn. De pilletjes worden evenwel wel vaker in huiselijke kring geslikt, vreest een zegsman van de organisatie Lifeline.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie