Peter R. de Vries bedreigd door ontmaskerde getuige

AMSTERDAM - Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is bedreigd door Cees van Z.. De misdaadverslaggever ontmaskerde donderdag in zijn programma op SBS6 Van Z. als leugenaar. De man legde in meerdere strafzaken belastende verklaringen af tegen verdachten.

"Als mijn naam op televisie komt, komen daar gevolgen van", liet de 39-jarige Van Z. telefonisch vanuit de gevangenis weten. Daar zit hij een straf van tweeënhalf jaar uit. "Ik weet waar je woont en waar jij je hond uitlaat", vervolgde hij. De Vries liet donderdag bandopnamen van de bedreigingen horen. Het weerhield hem niet de uitzending door te zetten.

Belastende verklaringen

Van Z. legde belastende verklaringen af tegen verdachten in de Wijkerzaak. Hij zou op de luchtplaats van het huis van bewaring hebben gehoord dat de verdachten restauranthouder Wijker hadden doodgeschoten. De rechtbank in Alkmaar gebruikte de verklaring niet voor het bewijs.

Dat deed wel het gerechtshof in Amsterdam in de zaak tegen Paul van O., verdacht van de moord op zijn vrouw Angelique. De rechtbank in de hoofdstad veroordeelde hem hiervoor tot twaalf jaar wegens doodslag. Het hof kwam tot zestien jaar wegens moord, onder meer op basis van de verklaring van Van Z.

Ook in deze zaak beweerde Van Z. dat Van O. op de luchtplaats de moord tegenover hem bekende. Hij zou zijn vrouw hebben doodgestoken. Het lijk van Angelique is nooit gevonden, ook een mes is niet aangetroffen. Toch stelt het hof in het arrest dat Angelique met een mes om het leven is gebracht, enkel op basis van Van Z.'s verklaring.

Verzonnen

Tegen Van O.'s advocaat mr. M. Veldman heeft Van Z. inmiddels bekend zijn verklaring te hebben verzonnen. Veldman nam deze bekentenis heimelijk op. De advocaat hoopt daar in een later stadium zijn voordeel mee te doen. Hij stelde cassatie in tegen het arrest. De Hoge Raad doet in januari uitspraak in deze zaak. Veldman hoopt dat de zaak dan wordt verwezen naar het hof in Den Haag voor een nieuwe behandeling.

Onlangs kwam Van Z. nog met een verklaring op de proppen dat hij weet wie verantwoordelijk is voor de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. De advocaat van de man die Van Z. aanwijst, noemt het verhaal volstrekt ongeloofwaardig. De recherche in Enschede onderzoekt een en ander nog.

Tip de redactie