Kleine groep commando's vertrokken naar Irak

DEN HAAG - Een eerste, kleine groep van ongeveer twintig commando's is donderdag vertrokken naar de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak. De overige commando's van een eenheid van in totaal zeventig man vertrekken maandag. De verkennersmissie is inmiddels teruggekomen, meldden goed ingelichte bronnen.

De commando's gaan het woestijnachtige zuiden van Al Muthanna in kaart brengen. Minister Kamp van Defensie wil weten of deze regio ook gebruikt kan worden door terroristen. Het kabinet besloot afgelopen vrijdag de manschappen te sturen.

'Teleurgesteld'

De commando's vertrekken zonder de expliciete instemming van de Tweede Kamer, omdat er geen meerderheid was voor een apart debat. PvdA-woordvoerder Koenders zei donderdag "teleurgesteld" te zijn over de blokkade van de coalitiepartijen CDA en VVD. De Kamer bespreekt volgende week woensdag met de ministers Kamp (Defensie) en Bot (Buitenlandse Zaken) de verlenging van de missie met zes maanden. Op dit moment zijn er ongeveer 1100 Nederlandse militairen, meest mariniers, in Irak.

Minister Kamp zei donderdag voor Radio-1 dat de Nederlands militairen er tot nog toe goed van af zijn gekomen bij hun missie in Irak. "Er is nog maar één kogel afgevuurd."

Doden

Een groot aantal andere landen in de stabilisatiemacht heeft al wel dodelijke slachtoffers te betreuren gekregen. Zo kwamen vorige maand negentien Italianen om bij een zelfmoordaanslag op hun hoofdkwartier en werden er afgelopen weekeinde nog zeven Spanjaarden vermoord. Britten en vooral Amerikanen zijn nog veel vaker doelwit van terroristen.

Kamp gaf toe dat hij te maken heeft met een voortdurende stroom berichten over mogelijke aanslagen. "Het kan ook misgaan in Al Muthanna." Maar, als er onder de Nederlanders doden zouden vallen is dat voor hem nog geen reden troepen terug te trekken, maar eerder reden om ze nog beter te beveiligen. Kamp is vooralsnog niet van plan om F-16-vliegtuigen of Apache-helikopters naar Irak te sturen. Alleen als hij een uitdrukkelijk verzoek krijgt van de Britse divisiecommanant, zal hij de toestellen beschikbaar stellen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie