Werkstraf voor bedreigen agent met strop

AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft donderdag de -jarige B.O. veroordeeld tot zestig uur werkstraf voor het bedreigen van een politieagent in Amsterdam-West. O. hing met twee kompanen een pop aan een strop in een boom met daarop een tekst die verwees naar de zogeheten buurtregisseur van de politie in Amsterdam-Osdorp.

De twee minderjarige verdachten kregen ieder veertig uur werkstraf. Voor O. kwam bij de zestig uur werkstraf nog 28 uur werkstraf, omdat de rechter een eerdere voorwaardelijke veroordeling ten uitvoer legde. Een van de minderjarige verdachten kreeg naast zijn werkstraf ook twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. De rechter verbond daaraan de voorwaarde dat deze havo-scholier de intensieve trajectbegeleiding voor zogeheten hardekernjongeren volgt.

De pop hing 14 september in de Domela Nieuwenhuisstraat in Amsterdam-West. Op de buik van de pop zat een stuk karton met de tekst: "Ernest ik krijg je wel. Afzender Hamas." Daarbij was een mes getekend. Op een nabijgelegen elektriciteitshuisje stond ook nog een tekst die verwees naar buurtregisseur Ernest. De rechter achtte niet bewezen dat de drie ook daarvoor verantwoordelijk waren.

Grap

De jongens bleven er donderdag bij dat het ophangen van de pop aan een strop een grap was. Rechter H. Neervoort-Briët noemde dit "buitengewoon misplaatst." Ze memoreerde dat het incident de desbetreffende politieagent en zijn familie nog steeds parten speelt. "Hij heeft een zware functie als publiek figuur in een buurt met veel jongeren met problemen", aldus de rechter. De buurtregisseur komt veel alleen op straat. Na de bedreigingen doet hij dat met een minder gerust gevoel, maakte ook de officier van justitie duidelijk.

Werkstraf

De officier van justitie had tegen O. honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De zaak tegen de minderjarige verdachten vond achter gesloten deuren plaats, alleen de uitspraak tegen hen was openbaar.

Buurtregisseur Ernest Frissen werd 14 september niet voor het eerst met een pop aan zijn adres geconfronteerd. Eerder deed zich een vrijwel identiek voorval voor, maar de drie verdachten die donderdag terechtstonden, konden alleen verantwoordelijk worden gehouden voor het tweede poppenincident.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie