AMSTERDAM – Het Nederlandse bedrijfsleven heeft de economische crisis achter zich gelaten. Kredietbeoordelaars zijn in 2010 positiever gestemd over diverse ondernemingen, zo meldt het Financieele Dagblad woensdag.

De zakenkrant baseert zich onder meer op cijfers van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P). Het bureau verhoogde dit jaar voor het eerst sinds 2007 de kredietwaardigheid van bedrijven in Nederland vaker dan dat het de kredietwaardigheid verlaagde: 22 versus 20.

Twee beursfondsen die een betere beoordeling kregen waren technologiebedrijf ASMI en chemieconcern DSM. Ook chipmaker NXP en kabelbedrijf UPC werd beter beoordeeld.

Moody’s

Concurrerend bureau Moody’s verlaagde wel vaker de kredietwaardigheid van Nederlandse ondernemingen, namelijk 40 verlagingen tegenover 26 verhogingen.

Dat is wel een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen kregen slechts 22 bedrijven een verhoging van de kredietstatus en 144 een verlaging.

Banken

De optimistische stemming gaat niet op voor banken, zo blijkt uit de cijfers. Bij beide kredietbureaus zijn er een groot aantal banken te vinden onder de afwaarderingen. S&P verlaagde de status van onder andere SNS Reaal, KAS Bank en ABN Amro.

Moody’s was negatiever over Friesland Bank, zakenbank NIBC en verzekeraar Ageas.

Lenen

Dankzij de betere kredietwaardigheid kunnen bedrijven tegen betere voorwaarden geld lenen bij de banken. Ook zijn de opwaarderingen goed voor obligatiebeleggers.

Nederland gaat volgens het FD mee in een internationale trend. S&P is ook positiever geworden over de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.