NEW YORK - Het gebied rondom de voormalige kerncentrale in Tsjernobyl moet een trekpleister voor ecotoeristen worden. Deze aanbeveling staat in een onderzoeksrapport van de Verenigde Naties, dat woensdag werd gepresenteerd.

De internationale gemeenschap verliest zo langzamerhand de interesse om het in 1986 door een radioactieve explosie getroffen gebied financieel te steunen. "Het wordt tijd dat Tsjernobyl op zoek gaat naar manieren om zichzelf te onderhouden", aldus Marc Brown, medewerker van het VN-ontwikkelingsprogramma.

Hoewel er in een straal van 30 kilometer rondom de Oekraïnse centrale geen bezoekers worden toegelaten wegens het gevaarlijk hoge stralingsniveau zijn een aantal stukken grond veilig verklaard. In deze gebieden zijn inmiddels door de afwezigheid van mensen de inheemse planten en dieren in volle glorie teruggekeerd. "Het gaat om een groot gebied met zeer veel natuur en met veel wilde en unieke dieren", beweert Kalman Mizsei van het VN-programma.

Naar schatting zeven miljoen mensen zijn aangewezen op financiële steun als gevolg van de kernramp. Zij leven in armoede, zijn veelal werkeloos of ziek. Bij zo'n 2000 inwoners is schildklierkanker vastgesteld. De verwachting is dat dit aantal in de loop van de jaren uitgroeit naar 8000 tot 10.000 patiënten. Hoewel deze vorm van kanker te behandelen is, hebben deze mensen de rest van hun leven medische verzorging nodig.