Commando's wellicht komend weekeinde al naar Irak

DEN HAAG - De zeventig commando's die minister Kamp (Defensie) naar Irak wil sturen, zullen waarschijnlijk voor komende maandag vertrekken. De commando's moeten terroristen opsporen in Zuid-Irak, waar 1100 Nederlandse militairen gelegerd zijn.

Kamp kondigde vorige week, toen het kabinet tot een langere deelname aan de stabilisatiemacht in Irak besloot, al aan de commando's zo snel mogelijk te willen laten vertrekken. Omdat zij een voorbereidingstijd nodig hebben van zeven tot tien dagen, zijn de commando's nu bijna klaar voor vertrek, meldde een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag.

Commando's

De Tweede Kamer praat pas volgende week over de verlenging van de missie in Zuid-Irak. Kamp zei vorige week al dat als het zo uitkomt, de commando's vertrekken voordat de Kamer heeft ingestemd met de verlenging. Volgens Kamp kunnen de commando's door het verzamelen van meer informatie de veiligheid van de Nederlandse troepen vergroten. De uitzending van de commando's valt volgens het kabinet binnen het mandaat van de huidige missie.

Overigens houdt de Kamer momenteel een schriftelijke vragenronde met het kabinet over de Irak-missie. Bovendien worden de parlementariërs waarschijnlijk begin volgende week in een briefing bijgepraat.

Oppositie

De oppositiepartijen, onder leiding van de PvdA, vinden dat de Kamer eerst een debat moet voeren over verlenging van de missie voordat de commando's naar Irak gaan. De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 vinden dat Kamp zelf het juiste moment moet bepalen.

Kolonel Van Uhm, commandant van de commando's, zei donderdag in Roosendaal dat zijn manschappen tot taak hebben voor de eerste keer het volledige gebied, de Zuid-Irakese provincie Al Muthanna, in kaart te brengen. Volgens hem gaat het om een "langdurige foto van het vlakke en onherbergzame gebied". In kleine ploegjes van maximaal acht man zullen de commando's op pad gaan.

Informatie verzamelen

Hun belangrijkste taak blijft het verzamelen van informatie. Daarnaast kunnen zij, mocht de situatie zich voordoen, verdachte personen of voertuigen aanhouden. Van Uhm sprak donderdag van een "tijdelijke uitzending", zonder verder op details te willen ingaan. "De tijdelijkheid van de missie is afhankelijk van de kwaliteit van de foto."

De Tweede Kamer praat pas volgende week over de verlenging van de missie in Zuid-Irak. Kamp zei vorige week al dat als het zo uitkomt, de commando's vertrekken voordat de Kamer heeft ingestemd met de verlenging. Volgens Kamp is de situatie te gevaarlijk om nog langer te wachten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie