Te weinig stemmers voor burgemeestersreferendum

ZOETERMEER - Het burgemeestersreferendum van woensdag in Zoetermeer is ongeldig, omdat te weinig stemgerechtigden zijn komen opdagen. Het opkomstpercentage bleef steken op 26,96, terwijl de kiesdrempel 30 procent was. Vooralsnog heeft de 51-jarige Jan Waaijer een soort voorsprong, hij kreeg ruim 69 procent van de stemmen.

Het referendum is nu officieel niet rechtsgeldig, maar de gemeenteraad zegde van tevoren al toe de uitslag zwaar te laten wegen bij de keus tussen kandidaten Waaijer en Tilburger Rene van Diessen (51). De gemeenteraad geeft haar voorkeur door aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Uiteindelijk beslist het kabinet wie Zoetermeers eerste burger wordt.

De nieuwe burgervader bekleedt het ambt mogelijk maar twee jaar. Zoals het er nu naar uitziet, maken in 2006 de zittende burgemeesters plaats voor gekozen equivalenten. Zowel Waaijer als de ex-wethouder Van Diessen gaf aan dat niet als een probleem maar juist als voordeel te zien. Als de mensen je al kennen, stemmen ze eerder op jou dan op een vreemde, redeneerden beide kandidaten.

Jan Waaijer heeft al burgemeesterservaring opgedaan in de Zuid-Hollandse gemeenten Schipluiden en Ridderkerk. In die laatste plaats draagt hij sinds 1994 de ambtsketen. Als hij wordt benoemd, neemt hij begin volgend jaar de plaats in van Luigi van Leeuwen, die met pensioen gaat. De gemeente hoopt op een benoeming per 1 februari.

Waaijer was blij met de uitslag, ook al is het referendum niet geldig. Hij stelde dat het vertrouwen van de Zoetermeerders in het gemeentebestuur 'mager' is. Waaijer hoopt dat te herwinnen als hij wordt uitgekozen. Hij gaf eerder al aan dat hij ook de sociale samenhang onder de 112.000 inwoners wil verbeteren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie