VS gaan bossen op grote schaal uitdunnen

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een omstreden wet om bossen uit te dunnen. Volgens de Amerikaanse regering gaat het om een beschermingsmaatregel tegen bosbranden, milieugroepen zien het vooral als verkapte steun aan de houtindustrie.

"Het niet goed onderhouden van onze bossen heeft rampzalige gevolgen gehad," zo zei Bush na de ondertekening van de Healthy Forest Restoration Act. Door onder meer verdroogd kreupelhout en dode bomen massaal weg te halen zouden vlammen minder snel greep krijgen op bos.

Het Amerikaanse Congres was vorige maand al akkoord gegaan met de massale boskap. Het is de bedoeling dat de Amerikaanse bossen met ongeveer een kwart worden uitgedund.

Bosbranden

De plannen voor de boskap kwamen in een stroomversnelling door de enorme bosbranden ruim een maand geleden in Californië. Daarbij kwamen zeker twintig mensen om het leven. Zeker 3346 woningen en .000 hectare land gingen in vlammen op. Voorstanders van de boskap zagen hierin opnieuw het bewijs voor hun stelling.

Milieugroeperingen vinden dit onzin. Volgens hen waren de bosbranden zo catastrofaal omdat er in Californië de afgelopen jaren massaal woningen zijn gebouwd in bosgebieden. De milieulobby ziet de nieuwe wetgeving vooral als een vrijbrief voor de houtindustrie om natuurschoon te vernietigen en enorme winsten te maken met de boskap.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie