Remkes telt veel meer agenten op straat

DEN HAAG - Van de 53.598 voltijds arbeidsplaatsen die de politie halverwege dit jaar had, werden 37.606 plaatsen ingenomen door uitvoerend personeel. Dat heeft minister Remkes woensdag aan de Tweede Kamer geschreven, in reactie op beweringen van de Nederlandse Politiebond. Die zei anderhalve week geleden dat er slechts 13.100 agenten op straat zouden lopen.

Remkes betwist de cijfers van de NPB. In de brief laat hij weten dit aantal op geen enkele manier te kunnen onderschrijven of reconstrueren. De NPB telt de rechercheurs en aspiranten volgens Remkes ten onrechte niet mee. Dat scheelt alleen al dik 10.000 volledige arbeidsplaatsen. Ook gaat de bond uit van te weinig politiemensen met een vuurwapenbevoegdheid.

Imago

De Raad van Hoofdcommissarissen reageerde ingenomen op het verhaal van Remkes. "Wij zijn blij dat de minister duidelijkheid heeft geschapen," aldus woordvoerder Den Bakker. "Het is alleen teleurstellend dat de Nederlandse Politiebond onnodig het imago van de politie heeft geschaad," voegde hij daar aan toe.

De Nederlandse Politiebond reageert geïrriteerd op Remkes stelling. Volgens de bond kloppen de cijfers van de politiebond wel en "draait Remkes om de hete brij heen."

'Niet zo fris'

De bond noemt het "kwalijk dat de minister probeert de kampioen te zijn van alle werknemers en werkneemsters bij de politie" door te suggeren dat de bond zich beroept op 'echte' of 'volwaardige' politiemensen op straat. "Een niet zo frisse afleidingsmanoeuvre en een poging om 'niet-blauw' plus rechercheurs, surveillanten en aspiranten tegen ons op te zetten", aldus de organisatie.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie