AMSTERDAM - Nederland heeft haar entree gemaakt in de eredivisie van de culinaire wereld: 'we' hebben eindelijk een restaurant met een drie Michelin-sterren. De eer gaat naar 'Parkheuvel' in Rotterdam.

Het begon allemaal aan het begin van de vorige eeuw met een rood boekje van bandenfabrikant Michelin. Autorijden was een avontuur en de automobilist moest goed voorbereid zijn op een ritje.

Kennis van de streek was daarbij een belangrijke vereiste. Michelin vond het echter niet alleen belangrijk waar je een goede garage of smid kon vinden, maar dacht ook aan de inwendige mens. Accommodaties die de reiziger op zijn reis tegen kon komen, werden gekeurd door de mannen uit Clermont-Ferrand.

Mes en vork

De kwaliteit van de restaurants werd in het boekje aangeduid met een mes en vorkje. Hoe meer messen en vorkjes, hoe beter het restaurant. De beste eetgelegenheden kregen van Michelin een ster, of wel 'een uitstekende keuken', twee sterren voor 'een verfijnde keuken: een omweg waard' en drie sterren staat voor 'een uitzonderlijke keuken: de reis waard'.

De beroemde rode gids werd in eerste instantie alleen voor Frankrijk gemaakt, maar al snel volgden meer Europese landen. Maar in bijna een eeuw werd er in de Nederlandse versie nooit een restaurant met drie sterren gewaardeerd. Tot donderdag.

Chef-kok Cees Helder schrijft hiermee culinaire geschiedenis; hij heeft als eerste de felbegeerde drie sterren van Michelin binnen gehaald. Door deskundigen werd zijn restaurant al een tijdje getipt voor de derde ster.

Een andere kanshebber, de veel jongere Jonnie Boer van De Librije

Het restaurant La Rive in het Amstel Hotel kreeg één ster erbij en staat nu op twee sterren.Elf restaurants kregen één ster: Cordial in Oss, De Swaen in Oisterwijk, Tout à fait in Maastricht, Olivio in Harderwijk, Paul van Waarden in Rijswijk (Zuid-Holland), Calla's in Den Haag, De Echoput in Apeldoorn en vier Amsterdamse restaurants; Yamazato in hotel Okura, Vossius, Van Vlaanderen en Vermeer in hotel Barbizon. De laatste is opvallend omdat het vorig jaar een ster moest inleveren.

Verliezers

Vijf restaurants zijn de ene ster die zij hadden, kwijtgeraakt. Het zijn De Mariënhof en De Rôtisserie in Amersfoort, Het Jachthuis in Apeldoorn, De Engel in Rotterdam en het Helianthushof verliezen daarmee hun enige ster. Toine Hermsen in Maastricht degradeert van twee Michelin-sterren naar een.

Nederland heeft nu één drie sterren restaurant, zeven met twee sterren en 54 met één Michelin-ster.