GAZA/JERUZALEM - Aanhoudend geweld in de Palestijnse gebieden heeft woensdag zeker vijf levens geëist. De meeste doden vielen door een Palestijnse aanval op de joodse nederzetting Hamra op de Westelijke Jordaanoever.

Het is onduidelijk of het om één of twee militante Palestijnse aanvallers gaat. Volgens sommigen drong één bewapende Palestijn de nederzetting, waar veertig gezinnen wonen, in de avond binnen en begon te schieten op de bewakers. Hij gijzelde daarop een aantal Israëliërs. Israëlische soldaten grepen in en maakte een einde aan de gijzeling.

Volgens het Franse persbureau AFP kwamen een Israëlische vrouw, haar baby en een soldaat om het leven. Een soldaat doodde de aanvaller, toen hij een huis wilde binnendringen. Zeker drie Israëliërs, onder wie een dochter van de omgekomen vrouw, raakten gewond. Volgens de Israëlische radio waren er twee aanvallers, van wie er een is omgekomen. De politie zou de wegen rond de nederzetting hebben afgesloten.

Hamas

De militante Palestijnse beweging Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De Israëlische regering weet de aanslag aan de Palestijnse president Arafat. "Hij toont weer aan dat Yasser Arafat niet tegen het terrorisme vecht dat Israëliërs blind treft", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

Luchtaanvallen

Israëlische F-16's hebben als vergelding voor de overval op de nederzetting twee raketten afgevuurd op het hoofdkantoor van de Palestijnse Autoriteit in Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Dat hebben de strijdkrachten zelf gemeld. Medewerkers van ziekenhuizen meldden dat er elf Palestijnen gewond zijn geraakt. Het gebouw liep geen grote schade op.

Israëlische soldaten schoten eerder op de dag in Rafah een Palestijnse tiener dood. De militairen openden het vuur tijdens een actie waarbij zij met een tank en een bulldozer de wijk Salah el Din in Rafah binnentrokken. De Palestijnse tiener werd daarbij dodelijk getroffen.

/DOSSIERMidden-Oosten