CPB: Begrotingstekort loopt op naar maximum

DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat Nederland dit jaar uitkomt op een begrotingstekort van 3 procent, de maximaal toegestane grens volgens de Europese begrotingsafspraken.

Voor volgend jaar zien de rekenmeesters het nog somberder in. In kampt het kabinet met een begrotingstekort van 3,25 procent, zo voorspelt het CPB. Dat hebben ingewijden woensdag bevestigd. Het planbureau maakt de cijfers donderdag openbaar.

Meer

Minister Zalm (Financiën) meldde eerder nog dat het financieringstekort van de overheid dit jaar op 2,7 procent zou uitkomen. Door een belastingtegenvaller was dat al 0,4 procent meer dan eerder geraamd.

Het grotere tekort wijt het CPB aan de krimp van de Nederlandse economie die langer aanhoudt dan verwacht. De groeiverwachtingen voor volgend jaar passen de rekenmeesters niet aan in vergelijking met de voorspellingen van prinsjesdag. De groeiverwachting blijft 1 procent voor 2004.

Pijnlijk

Het hogere tekort is pijnlijk voor Zalm die in Europa een felle strijd voert tegen landen die de Europese tekortgrens van 3 procent overschrijden en weigeren maatregelen te nemen. Het Nederlandse kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat het zal ingrijpen wanneer de 'signaalwaarde' van 2,5 procent begrotingstekort bereikt wordt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie