'Kabinet creëert tweedeling zieke en gezonde mensen'

UTRECHT - Het kabinet creëert een nieuwe tweedeling in de maatschappij. Binnen de groep chronisch zieken en gehandicapten moeten mensen met een hoog inkomen inleveren ten behoeve van de lage inkomens. De regering breekt daarmee met de regel om gezonde mensen ter compensatie extra te belasten. Dat heeft de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad woensdag gezegd.

"Het solidariteitsprincipe wordt losgelaten", aldus voorzitter J. Troost van de raad. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid verklaarde zich eerder op woensdag bereid de eigen bijdrage voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (bijvoorbeeld de thuiszorg) te veranderen. Voor mensen met hogere inkomens gaat die omhoog, voor minima omlaag.

Om de chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen in de bezuinigingen gaat Minister De Geus van Sociale Zaken gemeenten minder korten voor de bijzondere bijstand. Zij moeten van dat geld een aanvullende verzekering sluiten voor mensen die niet zijn bijverzekerd voor ziektekosten, vinden CDA, D66 en de VVD.

Volgens Troost zal dit chronisch zieken en gehandicapten niet helpen. "Verzekeraars verzekeren geen brandende huizen." Teleurgesteld concludeerde hij, dat politiek Den Haag er woensdag niet in is geslaagd de kou uit de lucht te halen voor chronisch zieken en gehandicapten. "Nota bene op 3 december, de Europese Dag van Mensen met een handicap."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie