Onrust over aardbevingen in Groningen

MIDDELSTUM - Bewoners van Groningen maken zich grote zorgen over de aardbevingen in die provincie. Dat bleek dinsdagavond tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Middelstum waar de gemeente Loppersum inwoners informatie gaf over de recente bevingen.

"Jullie halen onze rijkdom weg en laten ons met scheuren in boerderijen en woningen achter!" Deze opmerking van een verontruste Groningse landbouwer werd met applaus onthaald. Ongeveer 350 mensen waren op de uitnodiging van de gemeente ingegaan en kregen van deskundigen tekst en uitleg over oorzaken en gevolgen van de aardschokken dit najaar.

In een maand tijd werden er drie aardbevingen geregistreerd in de provincie. Daarbij hadden de eerste twee een kracht van 3,0 op de schaal van Richter, en de laatste, op 10 november, een kracht van 2,7.

De gemeente Loppersum nodigde specialisten uit van onder meer KNMI, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de Commissie Bodemdaling en het Staatstoezicht op de Mijnen om vragen van ongeruste bewoners te beantwoorden.

Aardgaswinning

De deskundigen zijn het er over eens dat de drie aardbevingen het gevolg zijn van de aardgaswinning in Groningen. B. Dost van het KNMI verwacht niet dat nieuwe bevingen veel krachtiger zullen worden. Volgens het KNMI is echter niet te voorspellen wanneer nieuwe bevingen zich weer voordoen.

Bodemdaling

Op de bijeenkomst bleek dat veel inwoners zich ook zorgen maken over de bodemdaling in de provincie Groningen, die het gevolg is van de aardgaswinning sinds de jaren zestig. Zij vermoeden dat onverklaarbare scheuren in boerderijen en woningen het gevolg zijn van het zakken van de bodem. Maar volgens de Commissie Bodemdaling door Aardgaswinning kunnen de scheuren niet het gevolg zijn van de bodemdaling. "Daarvoor verloopt de bodemdaling veel te gelijkmatig", zei L. Vogelaar van deze commissie.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie