GAZA/JERUZALEM - Aanhoudend geweld in de Palestijnse gebieden heeft woensdag zeker drie levens geëist. Dat meldden verscheidene bronnen in de regio.

Israëlische soldaten schoten in Rafah een 13-jarige Palestijnse jongen dood. De militairen openden het vuur tijdens een actie waarbij zij met een tank en een bulldozer de wijk Salah el Din in Rafah binnentrokken. De Palestijnse tiener werd daarbij dodelijk getroffen.

Een aanval van drie gewapende Palestijnen op de joodse nederzetting Hamra, op de Westelijke Jordaanoever, kostte later op de dag een Israëliër het leven. Hij bezweek aan verwondingen die hijbij tijdens de beschieting opliep.

Drie andere Israëliërs raakten gewond. De beramer van deze aanslag werd op zijn beurt gedood bij een vergeldingsactie door een speciale eenheid van het Israëlische leger.

Telling

Volgens een telling van het Franse persbureau AFP

Raketten onderschept

Israëlische soldaten hebben woensdag ten noorden van de autonome Palestijnse stad Nablus, op de Westelijke Jordaanoever, een vrachtwagen aangehouden die acht raketten van het type Qassam-2 en een lanceerder vervoerde. Dat maakte brigadegeneraal Gershon Yitzhak bekend tijdens een persconferentie.

De raketten waren verstopt tussen een lading groenten. In de vrachtwagen werd volgens anonieme bronnen binnen het Israëlische leger ook een "aanzienlijke" hoeveelheid wapens aangetroffen. Dat is echter niet bevestigd.

De Qassam-2 is van Palestijnse makelij en is vernoemd naar de gewapende tak van de Hamasbeweging, Ezzedine al-Qassam. De raket heeft een bereik van ruim 7 kilometer. Eerder meldden andere bronnen dat het ging om raketten van het type Qassam-1, met een bereik van anderhalve kilometer.

/DOSSIERMidden-Oosten