Duitse kannibaal staat terecht (video)

KASSEL - Met het voorlezen van de aanklacht is woensdag in het Duitse Kassel het spraakmakende proces tegen een Duitse kannibaal begonnen. De 42-jarige ex-soldaat en computerspecialist Armin M. doodde in maart 2001 een andere Duitser en at hem vervolgens op. Het slachtoffer had zijn uitdrukkelijke toestemming gegeven, wat de rechtszaak uitzonderlijk maakt.

Bekijk video:
Breedband / Modem

De aangeklaagde ontmoette de 43-jarige Bernd Jürgen B. uit Berlijn in een zogenoemde chatroom op internet. Zij kwamen overeen dat de een de ander zou doden en verslinden.

In zijn huis in Rotenburg (Hessen) sneed M. het geslachtsdeel van de nog levende Berlijner af om het op te eten. Wegens de samenstelling van de penis kon de dader het vlees rauw noch gebraden naar binnen werken, meldde de regionale omroep van Hessen. In verband met de pijn nam B. twintig slaaptabletten, een verdovend hoestdrankje en een halve liter sterke drank.

Vervolgens stak de verdachte de Berlijner met een keukenmes dood. Hij hakte het lichaam in stukken en stopte de porties in zijn diepvriezer. M. legde zijn handelen vast op video. Het is nog niet duidelijk of de beelden tijdens de rechtszaak worden getoond.

Volgens zijn advocaat heeft M. 20 kilo opgegeten en is nog ongeveer 10 kilo over. "Hij liet het vlees stukje bij beetje ontdooien en at het", aldus de raadsman over zijn cliënt, die de bijnaam Hannibal Lecter van Hessen kreeg als verwijzing naar de hoofdpersoon uit het boek en de film Silence Of The Lambs.

De politie arresteerde de kannibaal in december 2002. Ze kwam hem op het spoor via een advertentie op internet waarin hij opnieuw een slachtoffer zocht dat bereid was zichzelf door hem te laten vermoorden.

Naar zijn eigen zeggen at M. het slachtoffer geleidelijk op zodat hij deel van hem werd. Volgens een psychiater pleegde hij de daad uit seksuele overwegingen. Deskundigen die hem hebben onderzocht, zeggen dat hij niet gek is, maar dat hij niet in staat is rationeel na te denken.

Omdat kannibalisme in Duitsland niet strafbaar is, is de man moord ten laste gelegd. Het probleem is echter dat het slachtoffer opgegeten wilde worden. Zijn wens staat op de video-opnamen. De ingenieur leed volgens de aanklacht aan een persoonlijkheidsstoornis. Volgens media zou hij als kind bij een zelfdodingspoging van zijn moeder betrokken zijn geweest.

De verdediging wil bereiken dat M. hoogstens voor doden op verzoek wordt veroordeeld, waarvoor een veel lagere straf geldt. De rechtbank heeft 38 getuigen opgeroepen die tot eind januari worden gehoord. Naar verwachting komt de uitspraak in februari.

Tip de redactie