'Advocaten voor gedetineerden Guantanamo ontslagen'

LONDEN - De Amerikaanse autoriteiten hebben een team van militaire advocaten ontslagen dat was gerecruteerd voor de verdediging van vermeende terroristen die worden vastgehouden in het detentiecentrum Guantanamo Bay op Cuba. Dat meldde de Britse krant The Guardian woensdag.

De raadslieden konden niet instemmen met de beperkende voorwaarden die Washington stelt voor de rechtszaken. Volgens een ingewijde tegen de krant "meldden de advocaten zich 's morgens en werden ze 's middags al weer ontslagen". Het Pentagon ontkent het voorval ten stelligste.

Op de marinebasis Guantanamo Bay houden de Verenigde Staten 660 mensen gevangen. Zij zijn opgepakt in de oorlog tegen het terrorisme en in Afghanistan. Volgens de Amerikaanse regering gaat het om "vijandelijke strijders". Zij vallen daardoor niet onder het gebruikelijke oorlogsrecht.

Nog niemand van de honderden gedetineerden is aangeklaagd of heeft een advocaat toegewezen gekregen. Sommigen worden al meer dan twee jaar vastgehouden op het eiland. Wanneer de rechtszaken bekend onder de naam militaire commissies beginnen, is niet duidelijk.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie