Noodweer treft zuidoosten Frankrijk

MARSEILLE/LYON - Overstromingen en al twee dagen aanhoudende hevige regenval hebben in het zuiden van Frankrijk drie mensen het leven gekost. Twee mensen worden vermist. Zeker 3600 mensen in de getroffen regio zijn uit voorzorg geëvacueerd.

De reddingsdiensten zijn op last van Parijs massaal gemobiliseerd. Circa 4000 brandweerlieden zijn intussen actief. Het verkeer in het zuidoosten van Frankrijk ligt op veel plaatsen stil. De autoriteiten adviseren iedereen niet de weg op te gaan. Zij hebben ouders aangeraden hun kinderen niet naar school te sturen.

Kernreactoren

Twee kernreactoren aan de oever van de Rhône bij Cruas-Meysse zijn dinsdag 'uitgeschakeld' omdat het gevaar bestond dat de koelwatervoorziening als gevolg van ronddrijvende takken, boomstammen en andere voorwerpen verstoord zou kunnen worden. De stroomvoorziening komt niet in gevaar.

De autoriteiten vrezen dat door de snelle stijging van het peil van de Rhône dijkdoorbraken zullen optreden. De stad Avignon wordt door het wassende water bedreigd. In Marseille zijn circa duizend mensen geëvacueerd. De vrees bestaat dat in de stad meer mensen hun huizen zullen moeten verlaten als gevolg van de regens. De weersvoorspellingen zijn slecht. Tot donderdag blijft het regenen, zeggen de meteorologen.

In de departementen Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Gard en de Hérault geldt een advies om niet de weg op te gaan. Veel wegen, waaronder de autosnelwegen A50 en A51 bij Marseille, zijn door waterstromen afgesneden.

Scholen

Brandweerkorpsen melden vanuit verschillende plaatsen evacuaties uit woningen of wijken. Bij Le Puy-en-Velay moesten vijfhonderd mensen in veiligheid worden gebracht. Drie scholen werden geëvacueerd. Ten noorden van Nîmes bracht de brandweer tientallen dorpsbewoners met boten in veiligheid. Ook noordelijker in het departement Loire moesten mensen geëevacueerd worden als gevolg van het wassende water.

In Marseille werd in een ondergelopen parkeergarage het lijk van een 45-jarige man gevonden. In Orange verdronk een 80-jarige man en een 50-jarige automobilist die de afzetting van een brug negeerden. In Marseille wordt een 64-jarige man vermist en ten westen van Lyon een 53-jarige vrouw, die door het snel stijgende water van een brug werd afgesleurd. In de Ardèche is de drinkwatervoorziening van zes gemeenten onderbroken.

Tip de redactie