Kamer: dierenrechtenactivist blijft terrorist

DEN HAAG - In elk geval CDA, VVD en LPF in de Tweede Kamer blijven erbij dat dierenrechtenactivisten die zich bedienen van geweld als terroristen beschouwd moeten worden. Deze meerderheid in de Kamer vindt dat minister Donner (Justitie) dit in de wet moet regelen, zo bleek dinsdag tijdens het eerste deel van de behandeling van de wet terroristische misdrijven.

Donner ziet daar niets in, heeft hij al eerder laten weten. Hij vindt dat dierenrechtenactivisten zich slechts richten tegen een bepaalde beroepsgroep, en niet tegen de bevolking of een deel daarvan, zoals de wet vereist om voor het stempel 'terrorist' in aanmerking te komen.

Ronselen en samenspannen

In de wet wil Donner onder andere regelen dat het ronselen voor de gewapende strijd en de samenspanning voor een terroristisch misdrijf strafbaar wordt. Een deel van de Kamer wil nog verder gaan. VVD en LPF willen bijvoorbeeld hogere straffen voor leidinggeven aan en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

SP en GroenLinks zijn het wel met Donner eens dat het terrorisme moet worden aangepakt, maar zij vrezen voor willekeur. Zo vinden zij de strafbaarstelling van samenspanning te ver gaan, en zijn zij het absoluut niet eens met het standpunt van CDA, VVD en LPF dat dierenrechtenactivisten voor de wet als terroristen behandeld moeten worden. De PvdA neemt een middenpositie in. Donner antwoordt donderdag, in het tweede deel van het debat.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie