Nieuwe mediawet Italië geeft Berlusconi alle macht

ROME - Het Italiaanse parlement heeft dinsdag ingestemd met een omstreden mediawet waarmee premier Silvio Berlusconi zijn macht over de Italiaanse media nog verder kan uitbouwen. De familie Berlusconi beheerst nu al bijna 95 procent van de Italiaanse televisie.

De wet maakt onder meer een einde aan een uitspraak van het constitutionele hof, die Berlusconi eerder verplichtte om op 1 januari afstand te doen van een van zijn drie private televisiestations. Ook wordt het vanaf 2009 voor commerciële televisiezenders mogelijk om een belang te verwerven in radiostations en kranten.

In de senaat stemden 155 afgevaardigden in met de hervorming. volksvertegenwoordigers verwierpen de wet, die drie jaar geleden al was ingediend. In oktober gaf het lagerhuis zijn goedkeuring.

Digitaal

Volgens de centrum-rechtse coalitie moet de wet de nu nog beschermde Italiaanse mediamarkt openbreken. Ook maakt de wet de komst van digitale televisie mogelijk.

Tegenstanders menen echter dat door het besluit vooral de bedrijven van Berlusconi, zoals de private zender Mediaset en de grote uitgever Mondadori worden bevoordeeld. "Dit is een werkelijk verschrikkelijke wet. Het is naar onze mening ook onconstitutioneel", aldus Piero Fassino, de leider van de grootste oppositiepartij Democratisch Links.

Oppositie

Nu de wet is aangenomen, heeft de oppositie haar hoop gesteld op president Carlo Azeglio Ciampi. Die moet de wet nog goedkeuren en heeft in het verleden herhaaldelijk gepleit voor onafhankelijke media.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie