Vaccin tegen SARS sneller klaar dan verwacht

WINNIPEG - Canadese wetenschappers verwachten al in de herfst van 2004 een vaccin tegen de longziekte SARS te kunnen testen op mensen. De eerste dierproeven zijn tot dusver bemoedigend verlopen, aldus de Canadese zender CBC dinsdag. De ontwikkeling van het vaccin gaat volgens wetenschappelijke begrippen in een sneltreinvaart.

"Meestal duurt het wel tien jaar om een vaccin gereed te hebben. Ons plan is om de gehele ontwikkeling in twee jaar af te ronden", aldus Brett Finlay, een van de betrokken onderzoekers. Verscheidene Canadese universiteiten en ziekenhuizen werken samen om de ontwikkeling te bespoedigen.

Schade

De potentieel dodelijke longziekte SARS had de Canadese metropool Toronto en omgeving eerder dit jaar volledig in haar greep. Er vielen meer dan veertig doden en circa 25.000 mensen werden in quarantaine geplaatst. De economische schade, mede door negatieve reisadviezen, liep in de vele honderden miljoenen. Canada was het hardst getroffen land buiten Azië.

De recente uitbraak van SARS, die begon in China, heeft meer dan negenhonderd mensen het leven gekost. Meer dan 8400 mensen raakten besmet. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft er eerder voor gewaarschuwd dat de ziekte kan terugkeren, mogelijk al op korte termijn.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie