Veroordeelde pedofiel snijdt kindertatoeage van borstkas

GRONINGEN - De veroordeelde pedofiel G. van D. uit het Groningse dorp Zuidwolde heeft het getatoeëerde portret van een van zijn slachtoffers met een scheermes van zijn borst gesneden. Dat heeft zijn advocaat, mr. E. de Mare, dinsdag bevestigd. De 45-jarige Van D. werd in 2002 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs wegens seksueel misbruik van vijf kinderen. Ook moest hij de beeltenis van de jongen op last van de rechter van zijn borstkas laten verwijderen.

De tatoeage moest eind vorig jaar al zijn verdwenen, maar door geruzie over de operatiekosten duurde dat veel langer. Van D. beweerde de ingreep niet te kunnen betalen. Justitie en de advocaat van de kinderen betwijfelden dat, omdat hij vlak voor zijn detentie zijn huis had verkocht.

Op zijn borst en armen had Van D. verschillende hoofden laten tatoeëren van kinderen die hij had misbruikt. Onder het hoofd van de tatoeage die hij moest verwijderen, stond de tekst "I will love you forever" en de data van het begin en einde van hun relatie, zoals Van D. hun contact zag. Van D. vertelde kinderen die hij benaderde dat het een foto van zijn overleden zoontje was.

Inbreuk

De rechtbank stelde de jongen in het gelijk dat hier sprake was van aantasting van het portretrecht en dat er inbreuk werd gemaakt op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer. Van D. heeft bekend dat hij zich de afgelopen jaren heeft vergrepen aan een groot aantal jongetjes. Bij zijn aanhouding in 2001 werd in zijn woning een grote hoeveelheid pornografisch materiaal gevonden, waaronder veel foto's van de slachtoffertjes.

De man was al eerder veroordeeld wegens pedofilie maar is daarna doorgegaan met zijn activiteiten. Een aantal kinderen werd behalve seksueel misbruikt ook ernstig mishandeld. Een van de slachtoffers kreeg kokend water over zijn geslachtsdeel uitgegoten.

Borstkas

"Het ziet er niet goed uit", stelt raadsman De Mare over de borstkas van zijn cliënt. "De wond is niet mooi geheeld. Maar het voelt voor hem wel als een opluchting dat de tatoeage nu van zijn lichaam is verdwenen. Als justitie had meegewerkt, was wat ons betreft dat al veel eerder gebeurd." Van D. heeft altijd gesteld dat hij geen geld had voor de operatie, die hij volgens het vonnis zelf zou moeten betalen.

De jongen van wie het gezicht op de borstkas van Van D. stond gekerfd reageert opgelucht. "Het was voor hem een misselijkmakend idee", stelt zijn advocaat, mr. L. Poortman. "Als zij samen waren, haalde Van D. wel eens een mes langs de tatoeage. Dat voelde natuurlijk als een bedreiging voor hem."

Dwangsom

De misbruikte jongen is niet van plan achter de dwangsom aan te jagen die Van D. hem nog schuldig is. Wel wil raadsvrouw Poortman nog een schriftelijke medische verklaring, zoals in het vonnis stond gemeld. Volgens advocaat De Mare probeert zijn cliënt zo snel mogelijk aan dat verzoek te voldoen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie