Rusland blokkeert OVSE-verklaring Moldavië en Georgië

MAASTRICHT - Rusland heeft op de OVSE-bijeenkomst in Maastricht twee gezamenlijke verklaringen over Georgië en Moldavië geblokkeerd die waren bedoeld om te worden aangenomen door alle 55 OVSE-landen. Dat bleek dinsdag uit de slotverklaring van minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken, die voorzitter was van de conferentie.

De Hoop Scheffer las aan het einde van de bijeenkomst een lange lijst punten voor waarover alle delegaties het eens waren geworden. Hij moest echter concluderen dat het helaas ondanks intensieve besprekingen niet was gelukt overeenstemming te bereiken over de uitvoering van de zogeheten Istanbul-afspraken. Daar werd vier jaar geleden afgesproken dat het Russische leger zich voor 31 december van dit jaar zou terugtrekken uit Georgië en Moldavië.

Diplomaten bevestigen dat Rusland als enige land dwars lag bij de verklaringen over Georgië en Moldavië. Vrijwel alle delegaties, onder aanvoering van de Europese Unie en landen als de Verenigde Staten en Canada, spraken hun teleurstelling uit over het dwarsliggen van Rusland, zonder dat land overigens bij naam te noemen.

De verdeeldheid kwam zo duidelijk naar voren omdat een aantal landen, waaronder Nederland, er belang aan hechtten dat Georgië na de "rozenrevolutie" een hart onder de riem kreeg en steun kreeg toegezegd voor de prille, nieuwe democratie. De OVSE-landen besloten daarom maandag al de komende verkiezingen met zeker 5,3 miljoen euro te steunen. Nederland draagt 1 miljoen euro bij.

Toespraak

Een harde toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell maakte dinsdagochtend de weg vrij voor een duidelijke slotverklaring van minister De Hoop Scheffer. Powell sprak onomwonden zijn teleurstelling uit over het feit dat Rusland nog altijd zijn troepen niet heeft teruggetrokken uit Moldavië en Georgië. Powell waarschuwde ook voor steun aan elementen die de territoriale integriteit van Georgië willen verzwakken, eveneens een impliciete boodschap voor Moskou.

Volgens een Russische diplomaat ziet Moskou zijn militaire aanwezigheid in Georgië en Moldavië als een noodzakelijke vredesmacht. Pas als de OVSE een eigen troepenmacht zou sturen voor de stabiliteit in die landen, kan het Russische leger zich mogelijk terugtrekken, aldus de Russen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie