AMSTERDAM - De grondlegger van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, de Australiër Julian Assange, komt op borgtocht vrij. Dat heeft een rechtbank in Londen dinsdag bepaald.

Voor de vrijlating van Assange (39) moet 240.000 pond, dat neerkomt op bijna 283.000 euro, worden neergelegd zo meldt de BBC. Voorlopig zit Assange echter nog vast, omdat dit geld nog niet bij elkaar is gesprokkeld.

Volgens zijn advocaat zal het 'een buitengewoon lange tijd duren' voordat zijn supporters het geld bij elkaar kunnen krijgen.

Assange werd op 7 december in Londen gearresteerd op verzoek van Zweden, waar hij verdacht wordt van aanranding en verkrachting. Zweden wacht nu op zijn uitlevering.

Voorwaarden

Aan de vrijlating van Assange zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden om te voorkomen dat hij vlucht. Zo moet de Australiër zijn paspoort inleveren, zich houden aan een avondklok in zijn woning en moet hij zich iedere avond melden bij een lokaal politiebureau. 

Assange's advocaat vreest dat zijn cliënt uiteindelijk in de Verenigde Staten terechtkomt. Het ministerie van Justitie daar onderzoekt al of hij beschuldigd kan worden van een misdrijf.

Diplomatieke stukken

WikiLeaks heeft 250.000 Amerikaanse diplomatieke stukken in handen, die langzaam maar zeker naar buiten komen. Door de zaak is 'Washington' ernstig in verlegenheid gebracht.

Vorige week werd Assange vrijstelling op borgtocht door de rechtbank nog geweigerd pmdat het gevaar dat hij zou vluchten te groot zou zijn.

Assange wordt op 11 januari weer in de rechtbank verwacht.

Assange op borgtocht vrij