Herstel ingestorte balkons Maastricht begonnen

MAASTRICHT - Aannemer Smeets Bouw BV is dinsdag begonnen met het herstel en opnieuw opbouwen van de in april ingestorte balkons aan de patio Sevilla in Maastricht. Smeets Bouw en projectontwikkelaar 3W Vastgoed hebben gekozen voor een vierpuntsconstructie voor de ophanging en ondersteuning van de nieuwe balkons. De ingestorte balkons hadden een driepuntsconstructie.

Directeur N. Eurlings van 3W Vastgoed zei dinsdag dat de oorzaak van het instorten in de nokconstructie moet worden gezocht. Naast de bevestiging aan de vloer en de stalen kolom voegen de bouwers een vierde steunpunt toe door het plaatsen van een stalen vakwerkspant. Hiermee wordt het balkon gedragen, zonder dat dit in de eindafwerking zichtbaar is. Daarbij plaatsen ze de stalen kolom niet meer, zoals eerder het geval was, op de nok maar op de prefab betonplaat.

Kolom

De bewoners spraken hun voorkeur voor deze oplossing uit in plaats van het bijplaatsen van een extra kolom. Het uiterlijk van het nieuwe balkon zal evenals het formaat ervan identitiek zijn aan de balkons, zoals die er voor het ongeluk uitzagen.

De nieuwe balkons zijn naar verwachting in april klaar. Dan kunnen de oude bewoners naar hun appartement terug. De kinderen van de bewoners die in april door het instorten van hun balkon omkwamen, gaan niet in dat appartement wonen, liet aannemer P. Smeets dinsdag weten.

Verder gaat Smeets de zestig overige balkons op een vergelijkbare wijze en met een vergelijkbare constructie versterken. Die balkons moeten rond juni klaar zijn. De herstelwerkzaamheden kosten ongeveer 4 miljoen euro. Daarnaast hebben beide ondernemers nog eens 1,2 miljoen euro aan overige kosten uitgegeven, zoals de opvang van bewoners. Smeets en W Vastgoed onderhandelen nog met de verzekering over de dekking van deze kosten.

De bewoners lieten bij monde van voorzitter P. Peters van de Vereniging van Eigenaren weten 'blij' te zijn met de nu gekozen oplossing. "We kunnen nu uitkijken naar eind juni, dan is het complex weer in zijn geheel hersteld", aldus een verheugde Peters. Dinsdag legde Smeets ook nog de laatste hand aan het herstel van de parkeergarage onder de Patio. Deze wordt begin januari opgeleverd. In de parkeergarage waren scheuren geconstateerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie