Bot woensdag minister Buitenlandse Zaken

DEN HAAG - Ben Bot begint woensdag als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De oud-diplomaat volgt Jaap de Hoop Scheffer op, die in januari secretaris-generaal van de NAVO wordt. Bot (66) wordt woensdag officieel benoemd door koningin Beatrix. Om half twee is de officiële portefeuilleoverdracht aan de oud-diplomaat.

De Hoop Scheffer beëindigde zijn ministerschap maandag en dinsdag met het voorzitterschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE. Nederland was daar dit jaar voorzitter van.

Bot was tien jaar permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Op deze voor Nederland hoogste diplomatieke post was hij ook de langst zittende 'EU-ambassadeur' van alle lidstaten. Daardoor kon Bot voor een relatief kleine lidstaat als Nederland vaak ongehoord veel gedaan krijgen. Hij geniet nog steeds aanzien in Brussel.

Bot ging al in 1963 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werken. Hij verbleef lange tijd in het buitenland, onder meer in Buenos Aires, Berlijn en Ankara. Voor zijn partij, het CDA, zat hij in diverse partijcommissies.

Tip de redactie