VVD-prominenten tegen islam-standpunt leider Zalm

DEN HAAG - Zeven VVD-partijprominenten hebben in een brief afstand genomen van de ideeën van partijleider Zalm over islamitische scholen. Zalm wil de oprichting van deze scholen beperken, omdat ze niet zouden bijdragen aan de integratie van allochtonen.

De critici, onder wie oud-staatssecretaris Ginjaar-Maas (Onderwijs), vinden die opstelling in strijd met de basisprincipes van de liberale partij. "Als een groep zijn eigen onderwijs ter hand wil nemen, dient een partij voor vrijheid en democratie dat initiatief te ondersteunen. Het geeft geen pas om van tevoren kwade trouw te veronderstellen, de groep verdacht te maken, te schofferen en het gebruik van grondrechten te verbieden dan wel te beperken", schrijven de zeven in hun brief.

Ginjaar-Maas

Voor het Radio 1-Journaal wees Ginjaar-Maas er nog op dat zich onder de VVD- aanhang ook mensen met een islamitische achtergrond bevinden. Tot de andere ondertekenaars van de brief behoren emeritus-hoogleraar S. Dijkstra en directeur Steen van de Vereniging Bijzondere Scholen.

Een VVD-woordvoerster laat weten dat de brief maandag als ingekomen stuk op de vergadering van het hoofdbestuur wordt besproken. Tot die tijd zal het hoofdbestuur er geen commentaar op geven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie