Al-Qaeda wint nog steeds aan invloed

NEW YORK - De invloed van al-Qaeda blijft groeien, vooral in Irak. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. De vrees bestaat dat met de verspreiding van de ideologie meer aanslagen zullen volgen, aldus het maandag gepubliceerde rapport.

Vooral het handhaven van het wapenembargo tegen al-Qaeda blijft een probleem. De terreurgroep krijgt het wel steeds moeilijker toegang te krijgen tot de nodige financiële middelen. Maar het blijft moeilijk om bedrijven met banden met al-Qaeda hard aan te pakken.

Slechts het gebrek aan technische kennis weerhoudt al-Qaeda ervan een aanslag te plegen met chemische of biologische wapens, waarschuwt het comité van de VN-Veiligheidsraad dat toezicht houdt op de sancties tegen al-Qaeda en de Afghaanse Taliban.

Volgens ambassadeur Heraldo Muñoz van Chili, de voorzitter van het sanctiecomité, worden veel liefdadigheidsorganisaties misbruikt door beide terreurgroepen. Wereldwijd zijn 4000 mensen opgepakt wegens banden met de organisaties. "Een teleurstellend aantal", zei Muñoz.

Tot nu toe is de sanctiecommissie afhankelijk van vrijwillige informatie van landen over hoe zij de activiteiten van groepen als al-Qaeda beperken. Maar minder dan de helft van de landen werkt mee en geleverde informatie is vaak van twijfelachtige kwaliteit.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie